Sobranje usvojilo amandmane za promjene Ustava Makedonije

Foto: Ilustracija Patria

Makedonski parlament usvojio je četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmjene riječi “Republika Makedonija” sa riječima “Republika Sjeverna Makedonija” i izmjene riječi “Makedonija” sa riječju “Sjeverna Makedonija”, prenosi agencija MIA.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmjene riječi “odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije – ASNOM” u “Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a”.

Sobranje je usvojilo i nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima.

– Republika će štititi prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez miješanja u suverena prava drugih država i njihovih unutrašnjih poslova – glasi usvojeni nacrt amandmana.

Agencija MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana dio procesa izmjene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum postignut sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će “Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susjednih zemalja”.

Nakon što budu usvojeni, amandmani idu u javnu raspravu. Konačno glasanje o ustavnim izmjenama očekuje se sredinom januara.