Srpska lista traži od međunarodne zajednice najoštrije rekacije na formiranje vojske Kosova

Foto: blic.rs

Poslanici Srpske liste nikada neće podržati formiranje vojske Kosova i traže od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje na te najave Prištine.

U saopćenju iz Srpska liste navedeno je da se formiranje vojske najavljuje na dan kada na Kosmet dolazi europski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kako bi na Prištinu izvršio pritisak da se uklone takse kojim se blokira distribucija srpskih proizvoda, uključujući lijekove i hranu.

Srspka lista navodi da Priština nastavlja sa provokacijama kojima se ugrožava mir i nagovještava formiranje vojske za 14. decembar.

“Kršeći sve međunarodne akte koji su na snazi, počev od rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do sopstvenog ustava, kosovski političari jednostranim, protivpravnim mjerama prijete miru”, navodi se u saopćenju.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo djelovanje i zahtijeva od međunarodne zajednice da reaguje, ili da se, kako je navedeno, javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima.