Šta jedemo: Kada zapalite listiće sira pocrne kao plastika i smrde jezivo

Foto: Telegraf.rs

Kada listićima topljenog sira približite plamen, umjesto da počne da se topi, on počinje da gori, da crni, da se stvrdnjava i da smrdi kao plastika.

Težak miris zapaljene plastike proširio se redakcijom kada smo krenuli sa izvođenjem ovog eksperimenta, a nekoliko kolega počelo je da njuška oko kablova u potrazi za onim koji se zapalio, piše Telegraf čiji su novinari izveli ovaj mini eksperiment.

Na sreću, ili žalost, miris plastike nije dolazio iz kompjutera, već od zapaljenog listića sira. Ako se to sirom može nazvati, s obzirom da sadrži 40 odsto ove namirnice.

I ne samo to. Ovaj sir ne priprema se od mlijeka, pa čak ni od čistog sira, već od onoga što ostane u procesu proizvodnje drugih sireva. U njemu ima dvostruko više soli nego u običnom. A masnoća? Njih ima više nego u bilo kojem drugom mliječnom proizvodu.

Istopljenoj masi dodaje se voda, maslac, mliječni protein, surutka u prahu, emulgatori, boje, limunska kiselina, konzervansi. Rezultat – sir koji gori kao plastika i smrdi kao ista.

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da je pitanje koliko su to ustvari sirevi.

– Ti proizvodi ustvari imaju jako mali procenat onoga što bi trebalo da sadrži sir, ostalo su razni aditivi i hemija. Kao takvi, oni nisu preporučljivi za upotrebu, ali se masovno koriste jer su topljivi – objašnjava Mirković.

Ona napominje da bi trebalo izbaciti iz upotrebe industrijski prerađenu hranu, jer naš organizam nije napravljen da je lako vari, pa se muči i iz nje dobija manje energije.

– Konzumiranje ovih namirnica može nepovoljno da utiče na naše zdravlje, možda ne odmah, ali dugotrajno korištenje sigurno nije zdravo – objašnjava Mirković.

Iako proizvođači ne bi smjeli zloupotrebljavati proizvodnju i za pravljenje listića koristiti sir kome je istekao rok trajanja, koji je pokvaren i povučen iz radnji, javna je tajna da pojedini proizvođači rade upravo to.

U proizvodnji se koriste i palmino i kokosovo ulje ili mast koji sadrže mnogo zasićenih masnih kiselina koje u prekomjernim količinama štete zdravlju srca i krvnih sudova.

U proizvodnji topljenih sireva koriste se i soli fosforne kiseline (difosfati, natrijum i kalcijum fosfati, polifosfati), koje u visokoj koncentraciji mogu omesti apsorpciju pojedinih minerala u organizmu, prvenstveno kalcijuma i smanjiti koštanu masu.

Video eksperimenta pogledajte ovdje.