Stoltenberg je mišljenja da nije vrijeme za formiranje vojske Kosova

Foto: Anadolu Agency

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg su se, u današnjem telefonskom razgovoru, saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i cijeli region.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Srbije, Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske Kosova, odnosno da “namjera Kosova da transformiše svoje sigurnosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vrijeme”.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Također, Vučić je upoznao Stoltenberga s problemima s kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu, suočavaju zbog “iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima”.

Generalni sekretar NATO izrazio je zahvalnost Vučiću za odličnu organizaciju vježbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vježba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji. On je takođe naglasio koliko cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.