Svečano otvoren EYOF

Foto: screenshot / BHRT

Svečanom ceremonijom na stadionu Asim Ferhatović Hase (Koševo) otvoren je EYOF,  Evropski zimski festival mladih.

EYOF je otvorenim proglasio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čiji dolazak na Koševo, uz kolege Komšića i Džaferovića iz Predsjedništva BiH je popraćen zvižducima, kako prenosi Oslobođenje. Prije njih se prisutnoj publici predstavio Vučko, maskota sarajevske zimske Olimpijade 1984. godine, koja je nagrađena gromoglasnim aplauzom. Uz Dodika, igre su otvorenim proglasili gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, te Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta.

Olimpijski plamen zapalila je bh. džudistkinja Larisa Cerić, dok je zastavu BiH na defileu zemalja učesnica nosila alpska skijašica Esma Alić. Zakletvu je u ime sudija položio Slaviša Lučić, u ime trenera Nihad Bašić, a u ime sportista Asja Klačar.

Domaćini EYOF-a 2019 su Sarajevo i Istočno Sarajevo, a EYOF traje do 16. februara. EYOF 2019. se smatra najvećim sportskim dešavanjem još od 1984. godine i Zimske olimpijade. Na njemu će svoje vještine pokazati oko 1500 sportista iz 46 zemalja, a ukupni broj učesnika, uključujući trenere i timove takmičara iznosi preko 2000 ljudi.

Moto ovogodišnjeg EYOF-a je “Stvaramo zajedno”, a pjesmu posvećenu maskoti Groodvyiju izveli su Tarik, Mirela i Laka.