Trenutno traje burna rasprava u NSRS

Foto: FENA/Arhiv

Burna raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je izazvao prijedlog Ujedinjene Srpske da jedan od četiri potpredsjednika tog zakonodavnog tijela bude i iz te stranke, koja je dio skupštinske većine u tom bh. entitetu.

Kritike na predlaganje Milana Petkovića iz Ujedinjene Srpske prvi je uputio poslanik PDP-a Draško Stanivuković, uz pitanje zašto je parlamentu i građanima tog entiteta potreban četvrti potpredsjednik parlamenta.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić tvrdi da četvrti potpredsjednik ne košta građane 400.000 KM, jer, kaže, plata će biti neznatno veća nego poslanička, a službeni vozači i sekretarcice za potpredsjednike već rade u Narodnoj skupštini.

Međutim, šef kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić negirao je te navode, ističući da potpredsjednici imaju posebne službene automobile, vozače, savjetnike i kabinete.

Podatke, za koje tvrdi da su tačni, uime PDP-a iznio je Perica Bundalo, ističući da mjesečna bruto plaća profesionalnih narodnih poslanika 4.350 KM, a bruto zarada profesionalnog potpredsjednika 5.390 KM.

– To je razlika nešto više od 1.000 KM. Za četiri godine to je 49.800 KM. Plaća savjetnika u kabinetu potpredsjednika za četiri godine u bruto iznosu je 98.160 KM. Plata tehničkog sekretara za četiri godine iznosi 109.856 KM, a plaća vozača 81.936 KM. Sve to zajedno daje iznos od 339.776 KM – naveo je Bundali i dodao na sve treba dodati i troškove reprezentacije, goriva, telefona…

Draško Stanivuković je odgovorio na prozivke da “pravi šou” i u parlamentu RS-a, navodeći da ga je narod birao da zastupa njihove interese u zakonodavnom domu i da će to i raditi.

U svoju odbranu govorio je i Milan Petković, koji kaže da je advokat, a ne političar i da neće imati stalni radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a, pa će mu i plaća biti manja od one koju primaju profesionalni parlamentarci.

Kaže da on nije četvrti, već jedan od potpredsjednika u skupštinskom rukovodstvu.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić je podsjetila da je funkcija četvrtog potpredsjednika uvedena u prošlom sazivu „kao ustupak“ Nenadu Stevandiću nakon što je napustio SDS, te da je nelogično da je sada ponovo „naslijeđuje“ neko iz Ujedinjene Srpske.

Višesatna skupštinske rasprava o toj, jedinoj tački nastavka sjednice Narodne skupštine RS-a, i dalje traje.