Tri ‘ne’ FBiH: nejasna većina, neusvojeni budžet i neodustajanje SDA i HDZ

Na političkoj sceni Federacije Bosne i Hercegovine i dalje vlada haos. Od nestalne većine, nejasnih političkih odluka BH bloka, pa do izglasavanja budžeta i daljih koraka ka formiranju vlasti, u večerašnjoj Kopči sa Nikolinom Veljović govorili su aktuelna predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić i Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Lidija Bradara smatra da su u protekle četiri godine bile jasne naznake postojanja dvije parlamentarne većine, koje su mijenjale oblik kako se primicala izborna kampanja. Ona negira mogućnost sagledavanja i utvrđivaja parlamentarne većine u ovom trenutku.

“Parlament se sastoji od dva doma, tako da ne možemo govoriti o parlamentarnoj većini u Parlamentu Federacije, budući da ne znamo kako će izgledati sastav Doma naroda Parlamenta Federacije”, rekla je Bradara.

Ismet Osmanović iz SDA se složio sa Lidijom Bradarom, negirajući dalji utjecaj parlamentarne većine koja je bila formirana za vrijeme izbora Elvira Karajbića.

Pogledajte cijeli snimak Kopče:

“U ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina u Federaciji, to je očigledno. Postojala je na prvoj konstituirajućoj sjednici neka ad hoc parlamentarna većina koja je podržala izbor kolege Karajbića sa 52 glasa i to je funkcioniralo do prve vanredne sjednice. Na prvoj ozbiljnoj sjednici, na prvoj tački – raspravi o budžetu, pokazalo se da ta parlamentarna većina ne postoji i da se u federalnom parlamentu otvara pitanje ko će činiti većinu, samim tim i vlast”, izjavio je Karajbić.

Osmanović smatra da se SDA i HDZ ne mogu izbjeći pri formiranju parlamentarne većine.

“Mi smo poslije ove sjednice došli na jednu ravan koja bi se mogla nazvati prirodnim, pozitivnim procesom u Federaciji. To je ono što je BH blok uz pomoć nekih drugih političkih stranaka pokušao napraviti u Federaciji. Pokazalo se da je to neizvodivo i nemoguće. Mi se sada vraćamo na početak, na razgovore oko stvaranja jednog ozbiljnog dogovora oko koalicije koja treba činiti parlamentarnu većinu. U ovom trenutku je poznato da vlast u Federaciji ne može biti formirana bez HDZ-a. Oni su naravno najozbiljniji koalicioni partner, samim tim i za SDA koja je relativni pobjednik ovih izbora. Mi smatramo da će SDA biti dio parlamentarne većine zajedno sa HDZ-om”, tvrdi Karajbić.

O izboru Karajbića govorilo se i u novembru 2018. godine, kada su u Kopči gostovali Sabina Ćudić, Irfan Čengić i Salmir Kaplan. Osmanović je iskazao poštovanje ka izboru kolege Karajbića, naglasivši da protiv njega lično nema ništa, i da je SDA prihvatio njegov izbor, uprkos njihovom stavu o kršenju poslovnika.

“Što se tiče izbora Karajbića, tu je stavljen jedan upitnik, najviše iz razloga što smo mi smatrali da se krši poslovnik. Što se tiče izbora Karajbića, našim dolaskom na sjednicu, nastavak konstituirajuće sjednice, i otvaranje prve vanredne sjednice, mi smo samim tim i formalno prihvatili njegov izbor.”

Protiv budžeta FBiH: Karajbić je pojasnio ‘crvenu liniju’ BH bloka

BH blok (SDPBiH, DF-GS, Naša stranka) nije podržao predloženi proračun budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Karajbić to ocjenjuje kao zajednički stav stranaka okupljenih oko ideje BH bloka i rezultat odluke da se ne ide ispod crvene linije.

“Mi zajednički [BH blok] zauzimamo stavove. Postoji niz razloga: budžet je manji za 335 miliona za 2019. u odnosu na budžet iz 2018. godine. Imali smo amandman da se ujednače porodiljske naknade na teritoriji čitave Federacije, taj amandman je odbijen. Imali smo amandman da se utvrdi metodologija izrade boračkog registra, ono što se očekuje od Parlamenta Federacije. Imali smo amandmane da se obezbijede sredstva za  primjenu seta antikorupcijskih zakona. To je samo dio amandmana koji su podneseni, i to je bila crvena linija ispod koje nismo bili spremni da podržimo budžet ukoliko ti amandmani ne budu usovjeni. Vlada je od 87 amandmana odbila sve i jedan.”