Trump prijeti Iranu uništenjem: Oni ne razumiju realnost

Foto: Anadolu Agency (AA)

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana “na bilo što američko”, nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućuju bilo kakvu diplomaciju i ocijenio da su potezi Bijele kuće “mentalno retardirani”.

“Iranska jako neupućena i uvredljiva izjava, objavljena danas, samo pokazuje da oni ne razumiju realnost. Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu. U nekim područjima, to znači uništenje”, poručio je Trump na Twitteru. SAD je u ponedjeljak uveo sankcije visokim iranskim dužnosnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija. Američke sankcije protiv ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa očekuju se kasnije ovaj tjedan, prenosi Hina.

Francuska upozorava Iran protiv kršenja nuklearnih obaveza

Francuska je pak upozorila Iran da bi kršenje obaveza nuklearnog sporazuma iz 2015. bila ozbiljna pogreška te da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka bile jasne kako to nije u njegovu interesu. Iran će poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 7. srpnja, rekao je tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani u utorak.

“Iran je objavio svoju nakanu da neće više ispunjavati neke obaveze iz bečkog sporazuma, pogotovo za odobrene zalihe nisko obogaćenog urana. Objavili su da bi to mogli učiniti sljedećih dana”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zastupnicima. “Iransko kršenje moglo bi biti ozbiljna pogreška i loš odgovor na pritisak SAD-a”, rekao je.

Ostavite svoj komentar