U Banjoj Luci problemi s podzemnim vodama i bujicama

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U Banjoj Luci nema poplavljenih domaćinstava, a problemi su izazvale podzemne vode i bujice.

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta, prenosi Fena.

“Po našim podacima, nema poplavljenih domaćinstava i voda nije ušla niti u jednu kuću na području Banje Luke. Po prijavama u Centar za obavještavanje, naše službe su intervenisale na nekoliko lokacija, a mahom se radi o podzemnim vodama i problemima s oborinskom kanalizacijom. Najveći problemi takve vrste evidentirani su na području Česme i Starčevice”, rekao je Mladen Ćućun, šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Svi veći vodotokovi na području Banje Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) „Bočac“ planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Kako je saopćeno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji s HE „Bočac“ kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banje Luke. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije „Bočac“, rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.