U Kopči o zemlji apatije: Imamo 99 problema, ali protesti nisu jedan od njih

Bosanskohercegovačka realnost – gladne porodice, liječenje djece SMS porukama i dobrotvornim večerama, konstantna poskupljenja u svim oblastima. Drugu stranu te realnosti čine tri inertna naroda, obarmla od zanimanja za političku igranku koja im se svakodnevno servira.

“Postoje bijes, bijes i negodovanje koje mnogi Francuzi dijele”, dio su govora francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji se naciji obratio nakon mjesec dana nasilnih protesta koji će ostati upamćeni u Francuskoj po odjevnom predmetu, žutom prsluku koji protestanti nose. Nakon Macronovog obećanja, protesti i dalje traju.

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo razloga za proteste, ali žute prsluke nije obukao niko, osim novinara TV1 u simboličnom činu protesta zbog ponašanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ipak, treba li očekivati odgovornost demokratskog društva koje nije u apsolutnom stanju nezadovoljstva u mogućnosti ni da izađe na izbore?

Kakva je bosanskohercegovačka realnost, zašto prihvatamo sve ono što nam se servira i postoji li izlaz, u večerašnjoj Kopči sa Nikolinom Veljović razgovarali su Enver Kazaz, Žarko Papić i Ivana Marić.