UPFBiH: Poziv Vladi i Elektroprivredi da ne povećavaju cijenu električne energije

Iz UPFBiH smatraju neprihvatljivim stvaranje velike disproporcije u cijeni električneenergije za različite vrste potrošača

Foto: tnt portal


Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine očekuju da Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH održe obećanje i nađu rješenje kako ne bi došlo do najavljenog povećanja cijena električne energije za poslovne subjekte u FBiH.

Najavljeno povećanje bi prema najavama trebaloiznositi i do 30 posto. U Udruženju poslodavaca FBiH napominju da postojipravno rješenje kojim bi se ispunili zakonski uvjeti da se ne povećavaju cijeneelektrične energije za poslovne subjekte, te je potrebna iskuljučivo dobravolja da se to rješenje donese i primjeni.

Također podsjećaju da je na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH sapredstavnicima Vlade Federacije BiH, Ministarstva energetike, rudarstva iindustrije FBiH i Elektroprivrede BiH održanom prošle sedmice predloženorješenje prema kojemu bi cijena električne energije za poslovne subjekteiznosila 47 do 48 eura po MW.

“Smatramoneprihvatljivim svako povećanje cijena električne energije za poslovnesubjekte. Naročito ako se ima u vidu da se traže veće cijene električneenergije, a da pri tome nije došlo do povećanja cijene ulaznih komponenti zaproizvodnju. Poskupljenje cijena električne energije za poslovne subjekteproizvelo bi lančanu reakciju i dovelo do značajnih povećanja cijena svihdrugih proizvoda i usluga, kako za privredu, tako i za građane. Sa višimcijenama električne energija privreda u FBiH umjesto rasta i razvoja ući će ufazu stagnacije, a moguće i nazadovanja”, naglašavaju u UPFBiH.

Iz UPFBiH smatraju neprihvatljivim stvaranje velike disproporcije u cijeni električneenergije za različite vrste potrošača, jer cijenu takvih odluka konačniciplaćaju svi.

Poslodavci također upozoravaju da Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS nisu tražile povećanje cijena električne energije za bilo koju kategoriju potrošača, a posluju u istim uvjetima kao i Elektroprivreda BiH, o čemu bi Regulatorna agencija za energiju FBiH (FERK) trebala povesti računa i u okviru svojih nadležnosti ne dozvoliti povećanje cijena električne energije.

Podsjećajući da je u ovoj godini cijena električne energije već povećana u prosjeku za 28 posto za poslovne subjekte u FBiH, iz Udruženja poslodavaca FBiH još jednom pozivaju nadležne institucije i Elektroprivredu BiH da ispune ranija obećanja, iskoriste pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju i ne dozvole novo poskupljenje električne energije za realni sektor. Također za poslodavce koji su potpisali ugovore za narednu godinu očekujemo da dođe do potpisivanja aneksa kojim bi se cijene električne energije vratile na nivo važećih ugovora.