Veliki broj umjetnina ukradeno u BiH, Francuska nudi pomoć

Foto: Screenshot

U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na hiljade umjetnina, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazati njihov tačan broj.

Pomoć bh.nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetninama dat će Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće sudije, tužioce, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetnina.

Sporazumom o saradnji u tom pogledu danas su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.

Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i tužilaca Srpske Mila Čolić ukazala je na značaj provedbe tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetninama na trećem mjestu, nakon, nakon trgovine oružjem i narkoticima.

Ambasador Francuske u Bosni i Herecegovini Guillaume Rousson rekao je da se ta zemlja decenijama bavi temom ilegalne trgovine umjetninama te ukazao na važanost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi “Ilegalna trgovina umjetninama u BiH”, koji su organizovali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović istakao je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim nivoima s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Ostavite svoj komentar