(VIDEO) Marjanović u Kopči na TV1: Politike koje su uzrokovale rat, nastavile su da dominiraju i danas

Posljednjih nekoliko godina imamo sve goru situaciju na svim nivoima. Urednica i voditeljica emisije “Kopča” sa svojim gostima zastupnikom u Skupštini KS Damirom Marjanovićem, profesorom Esadom Bajtalom i fra Ivanom Šarčevićem je pokušala otkriti da li nam je “siva perspektiva”?

“Mi prirodnjaci smo slabi sa definicijama, ali definicija rata je da je to nastavak politike oružja. Imam osjećaj da je u BiH 1995. godine sa Dejtonskim sporazumom došlo do jedne politike koja je bila nastavak rata, ali ovaj put ne oružjem, nego riječima”, istakao je Marjanović.

Dodaje da te 1995. godine nije bilo ni pobjednika, ni gubitnika, nego je nastalo primirje.

“Nažalost, politike koje su uzrokovale rat, nastavile su da dominiraju i danas”, rekao je Marjanović.

Fra Ivan Šarčević se pita kako negdje biti manjina, pa te drugi proglašavaju ovako i onako?

“Kod nas je nastavljen koncept, ne samo politički, nego i mentalno, u svim institucijama, da se kod nas ne može živjeti normalno ako nisi glavni. To je pogrešno. BiH je bila protektorat kroz svoju povijest”, rekao je Šarčević.

Esad Bajtal se nadovezao na Damira Marjanovića i fra Ivana Šarčevića i rekao da mi spadamo u nešto što se zove kompetitivna kultura.

“To je takmičarska kultura koja njeguje egos i princip prvenstva. Biti prvi po svaku cijenu i ne birajući sredstva za to”, istakao je Bajtal.

Dodaje da na ovoj planeti imaju različite vrste kultura gdje u nekim kulturama imate osjećaj nelagode boriti se da budeš prvi.

“Djeca se uče od malih nogu da ne budu prvi. Da budu jednaki. Mi takve kulture nazivamo primitivnim”, kaže Bajtal.

Cijelu emisiju pogledajte na našem youtube kanalu.