Vijeće ministara zasjeda u četvrtak

Foto: vijeceministara.gov.ba

Vijeće ministara trebalo bi na sjednici u četvrtak, 27. decembra, da razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine. Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracioni proces BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara. 

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je prošle sedmice Vijeću ministara na razmatranje tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. 

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, potvrdio je Srni član ove komisije zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara Mijo Krešić. 

Krešić je napomenuo da je ta komisija samo tijelo Vijeća ministara, a da će Vijeće ministara dati svoje mišljenje na tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. 

Na posljednjem sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani su da ne učestvuju u njenom radu. 

Na sastanku 14. decembra u Banja Luci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO i poziciji Republike Srpske, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku. 

Rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju okvir za djelovanje svih predstavnika Republike Srpske. 

BiH je “zeleno svjetlo” za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjeveroatlantske alijanse u Briselu 5. decembra. 

Vijeće ministara bi na sjednici u četvrtak trebalo da razmatra i Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata, te Informaciju o sprovođenju Akcionog plana hitnih mjera sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima BiH, koja sadrži pokazatelje o broju maloljetnika bez pratnje čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti. 

Prema predloženom dnevnom redu, ministri bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2018. godini. 

Početak sjednice Vijeća ministara zakazan je za 12.30 sati.