Vozač u Francuskoj poginuo nakon što se zabio u blokadu Žutih prsluka

Foto: EPA

Jučer i danas u Francuskoj su se održali izolirani prosvjedi Žutih prsluka, a na jugu zemlje jučer je poginuo vozač kada je svojim automobilom udario u kamion na cestovnoj blokadi koju su postavili prosvjednici.

Tom nesrećom se broj poginulih u vezi s prosvjedima protiv vlade popeo na deset osoba, rekle su vlasti.

Puno manje prosvjednika

Danas se u Francuskoj očekuje nekoliko prosvjeda, uključujući i prosvjednu povorku u Versaillesu, čiji je dvorac simbol francuske državne vlasti i jedna od najvećih europskih turističkih atrakcija.

U Versaillesu se, međutim, okupilo malo prosvjednika, a znatno manje nego prethodnih tjedna bilo ih je i na ulicama Pariza, izvijestili su mediji.

Nekoliko desetaka prosvjednika prošlo je ulicama pariške četvrti Montmartre uzvikujući: “Parižani, pridružite nam se!” Neki su pozivali na ostavku predsjednika Emmanuela Macrona.

U Parizu pet puta manje ljudi

U Parizu je u 11 sati prosvjedovalo oko 800 ljudi i nije bilo incidenata, nasilja ili uhićenja, rekla je policija. Prošle je subote u isto vrijeme bilo 4000 prosvjednika.

Prosvjednici, nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima, izražavaju nezadovoljstvo i blokiraju ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine studenoga.

Te su demonstracije počele zbog najavljenog rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.