Vučić o protestima građana: Nećemo dozvoliti da nasiljem i siledžijstvom ugrožavate bilo koga

Foto: slobodnaevropa.org

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom sinoćnjih događaja, kada su lider “Dveri” Boško Obradović i jedna od organizatorica protesta Jelena Anasonović, praćeni grupom okupljenih na protestima “1 od 5 miliona”, upali u zgradu RTS.

“Sinoć, pošto smo ćutali mjesecima na uvrede koje slušamo od strane fašista Obradovića i tajkuna Đilasa, tek ću da vas obradujemo, izračunali smo da smo otvorili ukupno 200 farbika, novih privrednih objekata u posljednjih pet godina i mislim da je to nešto čime Srbija može da se ponosi i čime se ja ponosim.

Sve ono što drugi nisu uradili. Drugi neka se ponose debljinom svojih novčanika koji su pokrali od građana. A takvi naređuju da se uzvikuje „Vučiću lopove“, a to su najveći lopovi.

Država Srbija neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Svi koji misle da siledžijstvom, nasiljem, ostvarite političke rezultate, varate se grdno. Sve ovo što viču okolo, mi puštamo i sve je to neprijavljeno. Buka je velika jer fašista Obradović i tajkuni žele da se vrate na vlast da bi mogli ponovo da pljačkaju.

Ja se ne plašim i ja nemam šta da izgubim, osim života. Mislite da možete da obmanjujete javnost. Ja sam mislio da se Haradinaj šalio kada je rekao da će da me srušio sa vlasti, ali sada vidim.

Naišli su na tvrd orah, na nekog ko se ne plaši ničega. Nije im meta niko drugi nego taj ko ih se plaši. Meta sam ja jer provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije. Ja mislim da u ovakvim uslovima nikada niko nije održao konferenciju za medija, ali želim da kažem da strah ne smije da postoji. Ono što mi je važnije, to je da zamolim normalne ljude da ne učestvuju u nasilju jer će takvi odgovarati i to je jasno i oko toga nema igre, pred zakonom su svi jednaki. Da zamolim te ljude koji drugačije misle da nijednog sekunda ne pomisle da je moguće da ih oni koji ih uvode u nasilje, ne koriste za svoje političke potrebe. Ali nasilje nije dozvoljeno. Problem je da je iz Srbije poslata slika koju ne želimo da šaljemo. Ponosan sam na svoje policajce, oni su i fašistu i tajkune, na najmirniji način sklonili. I ovog sa testerom i sve ostale. Moja briga je što ta slika nama kvari šanse da primamo investicije. Plašim se da ovo šalje takvu sliku. Nikada nećemo dozvoliti da manjina od 1.000, 5.000 ili 100.000 upravlja Srbijom zato što je nasilna. Dozvolićemo sve vrste protesta, ali nasilju je došao kraj. Srbija je demokratska zemlja, pravno uređena i najbolji će način umjeti da odgovori.

Ako prođu sve ograde, čekam ih ovdje, probili su sve ograde, a ukupno ih je 1.023 ljudi. Čekaju samo na koja će vrata da upadnu misleći valjda da oni imaju pravo da određuju sudbinu jedne zemlje. Nemojte da se plašite jer imamo organe reda.”