Vučić: “Srbija satjerana u čošak, Priština se mora zaustaviti u najkraćem mogućem roku”

Foto: in4s.net

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija satjerana u ćošak i da Europa i svijet treba da daju odgovor na pitanje šta će se dogoditi kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje silu na sjever Kosmeta.

“Čut ću se sa predstavnicima ruske i kineske države, pa ćemo vidjeti da li ćemo tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti”, istakao je Vučić.

On je naglasio da Srbija želi da ukaže svijetu šta se dešava na Kosovu i Metohiji i koje razmjere katastrofe će uslijediti ako Prištinu neko ne zaustavi u najkraćem mogućem roku.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da najave Prištine da će formirati vojsku i da takse neće ukinuti dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost pokazuju da albanski političari nikada nisu bili spremni za razgovore i da je Beograd bio usamljen u želji da razgovara.

On je rekao da Albanci sve ovo rade da bi njihova čizma zauzela sjever Kosova i Metohije, te poručio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i da se sa Srbijom tako ne pregovara.

“Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han bio je nedvosmislen kada je riječ o taksama koje je Priština uvela, oni su rekli da će takse biti ukinute kada Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Šta ćemo 15. decembra ili 15. januara kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje vojsku na sever Kosova?”, pita Vučić.

Predsjednik parlamenta Kosova Kadri Veselji na svojoj “Fejsbuk” stranici je objavio da će vojska Kosova biti formirana 14. decembra.

Veselji je pojasnio da će se tog dana poslanici na redovnoj sjedinci izjasniti o izglasavanju tri zakona o transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.