Zašto se Nova godina slavi 1. januara i kako je zapravo trebamo dočekati?

Foto: ilustracija

Možda u vašem gradu snijeg ne škripi ispod nogu, ali se osjeti napetost koja postaje sve evidentnija kako nam se bliži posljednji dan decembra.

Uspješan ulazak u novu godinu mnogima je mentalni i materijalni ritual. Sam čin se u određenim situacijama planira i mjesecima ranije, pa se pokušavaju uskladiti različiti parametri kakvi su finansijska ulaganja, vrsta zabave, te broj i imena uzvanika sa kojima želimo kročiti u novo ljeto.

Najraniji zapis o novogodišnjoj proslavi potječe iz Mezopotamije, ali je za proslavu Nove godine kakvu poznajemo mi danas zaslužan Julije Cezar koji je 1. januar obilježio kao nacionalni praznik. Stari Rimljani su 1. mart slavili kao početak nove godine, a 1582. godine Crkva je usvojila 1. januar kao zvanični početak svake nove godine.

U mnogim zemljama širom svijeta, novogodišnja proslava je društveno okupljanje na kojem ljudi jedu, piju, plešu, konzumiraju alkoholna i bezalkoholna pića, te gledaju ili sami pale pirotehnička sredstva kako bi označili kraj jedne i početak nove godine. U dosta slučajeva, proslava se nastavlja i 1. januara jer je taj dan obično neradni.

Zbog različitih vremenskih zona nećemo svi ući u isto vrijeme u 2019. godinu. Samoa, Tonga i Božićni otok su prve lokacije koje će ući u 2019. godinu, a tone jela i pića će biti pojedene i popijene prije nego nam se Američka Samoa i Bakerov otok pridruže.

Sarajevo će 2019. godinu dočekati u isti trenutak kao i Stockholm, Amsterdam i Berlin. Doduše, Sarajevo ima nešto što drugi gradovi nemaju, a to je mogućnost da 2019. godinu dočekate u samom centru grada, ali u intimnoj, ugodnoj atmosferi, uz sjajnu muziku i vrhunsko jelo i piće. Ko to ne bi želio?

Dočekajte Novu godinu u Klubu Jedan uz St. Louis Band koji predvodi famozni Marko Louis.

Kako vlada veliko interesovanje za proslavu novogodišnje noći u Klubu Jedan, rezervacija je obavezna, a kapacitet Kluba je skoro u potpunosti rasprodan. Nemojte zakasniti: rezervacije se i dalje mogu izvršiti direktno u Klubu Jedan na adresi Branilaca Sarajeva 25 ili pozivom na +38761709574.

Cijena aranžmana po osobi iznosi 70KM, a uključuje piće dobrodošlice, pjenušac u 00:00, hladnu platu kao starter i grill plate u toku noći.