Zastupnici formiraju zaključke o rješavanju zagađenosti zraka u KS

Foto: tv1.ba

U nastavku hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo očekuje se da zastupnici izglasaju zaključke koje trenutno formiraju na osnovu diskusije vođene u cilju rješavanja zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

– Ovo je veliki problem koji ne rješavamo dobro. Saznali smo da ugalj nije naš prvi neprijatelj. Saobraćaj je veliki uzročnik te smatram da hitnu reakciju treba provesti u smislu zaustavljanja saobraćaja – kazao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Poručio je da svi akteri u realizaciji Akcionog plana ne rade svoj posao i da se mora tačno vidjeti ko je to ko ne reaguje na mjere koji su naložili stručni ljudi.

Zastupnicima je danas prezentirana Informacija o stanju zagađenosti zraka u KS, koju je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Identifikovani okolišni problemi su energetika, saobraćaj i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka.

Uz ekspanzivni rast broja vozila u KS i prevelik broj individualnih ložišta male efikasnosti evidentirano je da se prilikom prostornog planiranja ne uzima u obzir stanje kvaliteta zraka i prirodna cirkulacija u sarajevskoj kotlini.