Znate li ko je Željin “Bič Božiji” koji je Jugu odveo na Mundijal 1974. godine?

Foto: Screenshot

Josip Škija Katalinski jedan je od najboljih fudbalera u historiji Fudbalskog kluba Željezničar.

Prve fudbalske korake napravio je u omladinskom pogonu Igmana sa Ilidže.

Juniorima Željezničara priključio se 1964. godine, a sa 17 godina debitovao je za prvi tim.

Bio je član slavne Željine generacije koja je 1972. godine postala prvak Jugoslavije.

U timu “Plavih” sa Grbavice odigrao je više od 350 utakmica, te postigao više od 100 golova. Time je postao jedan od rijetkih svog doba koji je kao defanzivac postigao više od 100 golova.

Poslije decenije u Željezničaru, 1975. godine odlazi u francusku OGC Nicu, gdje ostaje do 1978, kada zbog hroničnih problema sa povredama odlučuje prekinuti svoju igračku karijeru. Kopačke je okačio o klin sa svega 30 godina.

Nakon transfera u Nicu, francuski časopis “France Football” mu je posvetio cijelu stranu sa naslovom: “Škija – Bič Božji!”.

Prije A selekcije Jugoslavije prošao je sve omladinske selekcije. Za A reprezentaciju debitovao je 14. juna 1972. godine protiv reprezentacije Venecuele, gdje je postigao i svoj prvjenac za A tim. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 41 utakmicu, te postigao 10 golova.

Od svih golova u dresu reprezentacije bivše države posebno se ističe onaj 1974. godine, protiv Španije na Waldstationu u Frankfurtu, kada je Jugoslaviju odveo na Svjetsko prvenstvo 1974. godine.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 8. maja 1977. godine protiv reprezentacije Rumunije u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1978. godine u Argentini.

Radio je kao koordinator pri NFSBIH, a tokom rata u BiH bio je predsjednik FK Željezničar.

Preminuo je u Sarajevu u 63. godini života, 9. juna 2011. godine.