Žuti pakao u Parizu: Suzavci, vodeni topovi, kamenje i razbijene glave

Foto: AP / RAFAEL YAGHOBZADEH

Trideset dvije hiljade ljudi izašlo je danas do 14 sati na ulice u Francuskoj u devetom uzastopnom vikendu antivladinih protesta pokreta Žutih prsluka, od kojih je 8.000 u Parizu, saopštilo je danas francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Više hiljada predstavnika pokreta Žutih prsluka krenulo je danas ispred Ministarstva privrede i finansija na istoku Pariza i oko podne se okupilo na trgu Bastilje gdje su se francuske zastave vijorile iznad okupljenih demonstranta.

Foto: EPA / Yoan Valat

Uzvikivali su “Makron, ostavka”, zviždali i udarali po ogradama gradilišta.

Prvi okršaji između policije i demonstranata izbili su ispred spomenika. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da potisne neke demonstrante koji su ih gađali kamenjem i drugim predmetima.

Foto: EPA / YOAN VALAT

Mnogi demonstranti došli su opremljeni kacigama i maskama. Policija je zabranila automobilima prolazak avenijom Šanzelize. Prema najnovijem saopćenju policija je od jutros privela 59 ljudi, uglavnom zbog nošenja zabranjenog oružja ili predmeta.

Foto: EPA / YOAN VALAT

Oko Šanzelizea je već od jutra bio raspoređen veliki broj policajaca, kao i četiri oklopna vozila žandarmerije. Vlasti očekuju danas veći broj demonstranata i radikalnije proteste i rasporedile su 80.000 policajaca i žandarma širom Francuske i gotovo 5.000 u Parizu.

Na drugim mjestima u Francuskoj demonstranti su počeli danas da se okupljaju u centrima vodećih gradova. U Buržu, gradu od 66.000 stanovnika u centru zemlje oko podne bilo je okupljeno oko 1.200 ljudi.

Pokret je malo izgubio zamah tokom praznika, ali izlgeda da ponovo dobija na snazi uprkos obećanjima predsjednika Emanuela Makrona o poreskim olakšicama i najavljenoj nacionalnoj raspravi o pritužbama demonstranata.

Demonstranti žele dublje promjene u francuskoj privredi i politici koje smatraju da favorizuju bogate.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner zaprijetio je jakom odmazdom protiv izgrednika i onih koji ih podržavaju, i upozorio da se sve više radikalizuju uglavnom mirni demonstranti.