“Žuti prsluci” tokom protesta: Oštećeno 60 fiksnih radara na putevima u Francuskoj

Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 ljudi.

Foto: Anadolu Agency

Christophe Castaner, francuski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da su “žuti prsluci” oštetili oko 60 posto fiksnih radara na putevima u Francuskoj.

Komentarišući proteste “žutih prsluka”, Castaner je kazao da je tokom ovih protesta, koji su počeli 17. novembra prošle godine, oštećeno oko 60 posto od ukupno 3.200 fiksnih radara diljem zemlje.

Istakao je da su se neki demonstranti čak fotografisali pored zapaljenih radara.

Osudio je i akciju prikupljanja pomoći za profesionalnog boksera Christopha Dettingera koji je tokom protesta prethodnog vikenda pretukao dvojicu policajaca.

Naglasio je da se solidariše s policajcima, te je odbacio tvrdnje da je policija koristila nasilje protiv demonstranata.

Antivladine proteste u Francuskoj već dva mjeseca organizuje pokret “žutih prsluka”. Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj.

“Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo. Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 ljudi.