Zvizdić: Prerano je govoriti o koalicijama, ali je bitno što prije formirati Vijeće ministara

Foto: tv1.ba

Mislim da je još rano govoriti o koalicijama na svim nivoima, ne samo na nivou BiH. Lično želim da se Vijeće ministara BiH što prije formira, kako bi novo moglo nastaviti raditi na važnim prioritetima, kazao je danas odlazeći predsjedavajući Vijeća ministara BiH i prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je novinarima u Parlamentu BiH kazao da su važni prioriteti na kojima bi novo Vijeće ministara trebalo nastaviti raditi evropske integracije, te obaveze proistekle nakon zelenog svjetla za aktivaciju NATO-a.

“Važne obaveze su i dalji ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava i svakako razvoj regionalne saradnje”, poručio je Zvizdić.

Smatra i da je prerano govoriti kakve će biti koalicije u našoj zemlji.

“Jer nije dovoljno formiranje samo rukovodstva parlamenata, niti na nivou kantona, niti na nivou Federacije, ni na nivou BiH”, poručio je Zvizdić.

Odlazeći prvi čovjek Vijeća ministara BiH smatra da svaka koalicija treba biti formirana na precizno definisanim programskim ciljevima, reformiskim procesima i mjerama.

“Kada govorimo o nivou BiH, ključna stvar moraju ostati naša dva vanjskopolitička prioriteta – EU integracije i obaveze koje imamo nakon aktivacije MAP-a. To nije pitanje nikakvih pojedinačnih politika, niti volje pojedinaca ili stranke. Mi govorimo o neophodnoj stabilnosti u BiH, a ona privlači investicije. Investicije znače ekonomski prosperitet i otvaranje novih radnih mjesta. U koliziji su oni koji govore o potrebi da ostanu mladi ljudi, a ne dozvoljavaju BiH ubrzani napredak evroatlantskom putu”, precizirao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nakon odluke CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda svi procesi će biti značajno ubrzani.

“Čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode. Svi očekujemo da se to desi što prije, kako bi se počele nazirati parlamentarne većine na svim nivoima. Poslije odluke CIK-a, moglo bi se ići u dogovor o budućim koalicijama u BiH”, poručio je Zvizdić.

Na kraju, odgovarajući na pitanje novinara, Zvizdić je odgovorio da se neće povući sa čela Vijeća ministara BiH dok ne bude izabran novi saziv, jer funkcija na koju je danas izabran i funkcija koju obavlja četiri godine nisu u sukobu interesa.