Zvuk iz Betonskog bunkera: 25. aprila počinje BAM Conference

Zvuci iz Betonskog bunkera/promo

U godini u kojoj MOMA (Muzej Moderne Umjetnosti u New Yorku) odaje počast jugoslovenskoj arhitekturi kroz šestomjesečnu izložbu na uspomenu Betonske Utopije, ovaj projekat dovodi brutalnu arhitekturu u novi kontekst. Budućnost.

BAM – C (Balkan Advanced Music Conference) održat će se u periodu od 25.-27. aprila 2019. godine. Tom prilikom Sarajevo će u svom monumentalnom Betonskom bunkeru – zgradi bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84) ugostiti cijenjene goste sa domaće, regionalne i međunarodne scene koji su u različitim domenama umjetnosti ostavili i još uvijek ostavljaju svoj trag, piše Oslobođenje.

Tematika programa će biti zasnovana na svojevrsnoj retrospektivi dosadašnjih postignuća u muzičkoj industriji, sa akcenatom na nasljedstvo, od Novog Vala šezdesetih godina pa sve do danas, kao i na rave kulturu koja je svojim utjecajem i opšteprisutnošću izbrisala sve različitosti i granice balkanskih naroda.

“Nakon tri godine planiranja i pomnog mapiranja zdravog i kvalitetnog regionalnog potencijala iz svijeta napredne muzičke scene, odlučili smo okupiti najmarkantnije ličnosti koji su bili pioniri i pokretači subkultura, kreirali klupske noći, festivale, izdavačke kuće, započeli mikroinicijative koje su prerasle u pokrete od značaja, te ostavili neizbrisiv trag na kompletan razvoj scene i njenog širenja na Balkanu i izvan njegovih granica”, izjavio je organizator konferencije Mersel Bujak (BAM-C Ideatekt).

BAM-C je prilika za sve koji stvaraju, doprinose i razvijaju napredne muzičke tokove da prisustvuju, promovišu i saznaju više o do sada neispričanim pričama vezanim za naprednu muziku na Balkanu i šire. Tim povodom ova buduća platforma je otvorena za sve stvaraoce, autore, muzičare, DJ-eve, producente, promotere i ostale profesionalce, pripadnike kreativnih industrija kojima uobičajene metode poslovanja, komuniciranja i umrežavanja nisu dovoljne. Cilj konferencije je da preraste u platformu koja će angažovati, povezivati, promovisati i savjetovati kako bi gradovi Balkana ostali i postali plodno tlo za kreiranje novih programskih sadržaja.

Promovisanjem noćne ekonomije kao nove grane industrije, zagovaranjem pametne aktivacije lokacija od kulturno-historijskog značaja i započinjanjem razvijanja strategije za rebrendiranje i bolje pozicioniranje naprednih muzickih autora sa Balkana na internacionalnom nivou samo su neke od smjernica BAM-C agende.

Više informacija o BAM-C konferenciji pronađite na službenoj stranici.