Iza kulisa Narodnog pozorišta: kako se pripremaju predstave?

Svi vidimo premijere, sjajna svjetla pozornice i duge aplauze. Malo znamo o onome što se mora desiti da bi do premijere došlo. Iza svega stoji brojna ekipa i dani napornog rada. Narodno pozorište smo posjetili tokom probe za predstavu “Kavkaski krug kredom”.

Sve počinje od reditelja koji pravi prvu veliku odluku – onu o odabiru teksta prema kojem će raditi predstavu. Proslavljenog pozorišnog reditelja Paola Magellia pitamo zbog čega  je i na koji način odabrao ovaj tekst Bertolta Brechta.

Nakon što reditelj odabere tekst, slijedi njegova adaptacija. Za to je zadužen dramaturg čiji posao traje sve do premijere. Svakodnevno, na probama, neprestano komunicira s glumcima i rediteljem. Cilj je doći do idealne izvedbe likova i karaktera koji će na pravi način prenijeti emocije i poruke.

Na red stižu i glumci koji, nakon što dobiju uloge, ulaze u proces upoznavanja likova koje tumače. Nerijetko, kao u ovoj predstavi, igraju više likova. Zanimalo nas je: koliko je teško ući u karakter nekoliko likova i desi li se konfuzija. Merima Lepić – Redžepović, glumica

A desi li se i da dugogodišnji profesionalni glumci imaju tremu pred izlazak na scenu?

Ne treba zaboraviti ni vrijednu ekipu koja radi na postavljanju i adaptaciji scene, ali i koja je manje raspoložena za razgovor. Svi su saglasni da jednako uživaju u procesu stvaranja predstave koliko i u premijeri. Ipak, žive za aplauz publike koja će predstavu “Kavkaski krug kredom” premijerno moći pogledati 14. Februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime