Jedna od najznačajnijih inovatorica u svijetu Michela Magaš dolazi u Sarajevo

Foto: Press

Vijest da će Sarajevo ugostiti Michelu Magaš stigla je danas iz Organizacionog odbora devete Brending konferencije na kojoj će ta svjetski priznata inovatorica održati predavanje.

Tokom 20 godina karijere Michela je, kao svojevrstan katalizator inovacije, uspjela da izgradi mostove između svjetova nauke i umjetnosti, dizajna i tehnologije, akademskog istraživanja i industrije.

Jedina je žena, porijeklom iz Hrvatske, koja je ikada primljena na Royal College of Art, a akademsku karijeru krunisala je doktoratom na Goldsmithu, pri Univerzitetu za muziku i tehnologiju u Londonu.

– Zbog nevjerovatnih patenata koje je razvila, za njen rad su bili zainteresovani brojni svjetski brendovi, a ona je birala da sarađuje sa najboljima kao što su Financial Times, Nike, Apple ili Nokia. Vrlo je vjerovatno da su njene inovacije, koje su proizašle iz tih saradnji već izvršile značajan utjecaj na vaš život, a da toga uopće niste ni svjesni – navodi se.

Beskrajno posvećena fuziji nauke i umjetnosti, Michela je tokom karijere otkrila da se, pozicioniranjem kulture i kreativnosti u sami centar zajednice, može postići daleko brži prenos znanja, a samim tim i razvoj inovacije.

Ona vjeruje da je muzika, kao “ljepilo”, u stanju da spoji naizgled nespojiva polja društvenog djelovanja. Za doprinos, ideje i inovacije koje pomjeraju granice, Michela je 2017. godine dobila i prestižnu EU Woman Innovators nagradu, kao najbolja inovatorica u Evropi.

Osnivačica je Music Tech Festa, putujućeg festivala koji svakim održavanjem okuplja muzičke izdavače, inovatore, naučne istraživače. Osim toga, učestvovala je i u osnivanju laboratorije inovativnog dizajna Stromatolite, kompanije koja radi na unapređenju koncepata poput iTunes-a i sl.

Na devetoj Brending konferenciji, koja će 31. maja biti održana u Sarajevu, Michela će predstaviti svoju viziju inovativnosti i poduzetništva u EU, te pokazati metodologiju koju je razvila za kreiranje uspješnog globalnog inovacijskog ekosistema.

“Hack the influence” slogan je ovogodišnje konferencije. U skladu s tim, poziv za Michelino predavanje glasi “Hack the innovation”, prenosi Fena.

– Ukoliko ne želite propustiti susret s tom nevjerovatnom ženom, na branding.ba možete provjeriti da li je u Historijskom muzeju ostalo još jedno slobodno mjesto – poručeno je.