Jenjavaju požari i u BiH i u Hrvatskoj

Sinoć su Splićani izbjegli tragediju. Nakon silnih napora vatrogasaca ali i stanovništva grad je odbranjen od požara. Danas, u okolini Splita gori na 15-ak mijesta, ali sva žarišta su pod kontrolom.

Na terenu je 500 vatrogasaca, pomažu im i vazdušne snage. Kanaderi ispuštaju vodene bombe, a vatrogasci se prebacuju na najkritičnija mjesta. Nakon što su se požari smirili reagovali su i predsjednica i premijer Hrvatske.

– Moje osobno mišljenje da je vojska mogla izaći na teren i ranije. Iako oni nisu obučeni i opremljeni kao vatrogasci ipak čini mi se da je opseg požara bio takav da je bila potrebna svaka ruka, kaže Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Zbog pritiska hrvatske predsjednice, ministar odbrane podnio je ostavku. U izjavi za Jutarnji je rekao da nudi mandat na raspolaganje. Grabar-Kitarović odmah je odbacila mogućnost ostavke.

– Poznato je kako sistem zapovijedanja funkcioniše. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju.

Nakon što je u Splitu predsjedavao sjednicom županijskog Kriznog štaba obratio se i premijer Hrvatske.

– Solidarnost i kvalitetna organizacija svih vatrogasnih postrojbi na razini Republike HR funkcioniše. Vjerujem da ćemo iz ovoga požara izvući određena pouke i unaprijediti mehanizme koordinacije nadležnih službi, kaže Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Procjene su da je samo u požarima od Omiša do Splita izgorjelo 4.500 hektara. Dobra vijest je da nema žrtava.

– Imali smo nekih 80 lakših intervencija, najčešće povrede očiju, lakše opekline, uganuća. Radi se o vatrogascima, većina ih je zbrinuta na terenu. Jedan je zadržan na daljem liječenju, kažu iz Hitne pomoći.

U splitskoj Arenih formiran je prihvatni centar za mještane i turste. Može da prihvati 200 ljudi.

Brojni građani, turisti, ali i navijači Torcide uključili su se u akciju gašenja požara.

Prostor od Omiša do Splita cijeli dan juče bio je u plamenu. Sinoć kasno, požar je došao do Splita i zahvatio prigradska naselja. Najkritičnije je bilo u Sitnom Gornjem i Donjem, Srinjinu i Žrnovnici.