Jevđović: Poštovati tradiciju, ali i povezati se sa drugim narodima

Foto: banjaluka.net

Profesor Ivan Jevđović smatra da je, osim važnosti da narodi njeguju svoju tradiciju i vezu sa svojim precima, veoma bitno da teže ka tome da konstantno istražuju i povezuju se sa drugim narodima i kulturama.

Jevđović je jučer na predavanju u banjalučkoj Gimnaziji o temi ”Kinesko-srpske konstelacije” govorio o sličnostima dvaju kultura, kada je riječ o tradiciji i epskim djelima.

Inspirisan pričom o kineskoj ratnici Hua Mulan, posebno je ukazao na značaj i ulogu zmaja kao natprirodnog bića koji je u tradiciji i književnosti i jednog i drugog naroda smatran njihovim zaštitnikom.

-Drago mi je što sam imao priliku da se na inicijativu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci bavim ovom temom na jedan nov način, povezujući ulogu zmaja u našoj tradiciji sa njihovom ulogom u kineskoj – izjavio je Jevđović, i dodao da je istražujući materijal za ovo predavanje uočio neke stvari kojih ranije nije bio svjestan te da je sada zainteresovaniji za učenje kineske kulture.

Direktorica Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci Ljiljana Stević je kazala da je ovo predavanje jedno u nizu događaja koje je taj institut organizovao u februaru u povodom obilježavanja kineske Nove godine.

Na taj način pružili su priliku građanima da se upoznaju sa raznim aspektima kineske kulture i saznaju više o običajima i tradiciji NR Kine, saopćeno je iz Konfucijevog instituta u Banjoj Luci.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime