Kako na vrijeme zaustaviti prehladu? Ovi trikovi stvarno pomažu

Foto: Unsplash

Na vrijeme izbjegnite dosadni kašalj i šmrcanje.

Pametnije je prakticirati životne navike koje će zaustaviti prehladu prije nego vas napadne u punoj snazi. Fokus na prevenciju je sigurno najpametniji način pristupa sezoni prehlada i gripa.

Evo kako.

Spavajte dovoljno

Znamo, ponekad je ovo lakše reći nego napraviti, ali istina je da kvalitetan san najbolje štiti imunitet. “Nije potpuno jasan mehanizam kako manjak sna šteti imunitetu, ali studije pokazuju da uništava funkcioniranje T-stanica i povećava upalne citokine, a oba procesa smanjuju našu sposobnost borbe protiv prehlade i gripe.”, naglašava dr. Holly Phillips, specijalist za žensko zdravlje iz New Yorka.

Jedite puno zdravih namirnica

Voće, povrće i cjelovite žitarice su prepune antioksidanata, koji su prijeko potrebni za obnovu ćelija i zdravlje imunološkog sistema, a sve će, u konačnici, spriječiti prehladu.

Ne dirajte nos, oči ili usta

Ovo su direktni ulazi za bakterije, a kad kihnete ili zakašljete se, direktno ih puštate van. Svi znamo da se najlakše zaraziti putem prljavih ruku, stoga pazite gdje ih stavljate te ne dirajte lice prljavim rukama. Ne dirajte druge ljude ako ste vi zaraženi.

Kontrolirajte stres

Ovo ste čuli stotinu puta, ali je toliko važno da se treba ponavljati. “Baš poput manjka sna i dugotrajan stres može iscrpiti organizam i jačati uticaj hormona stresa na organizam koji u konačnici snižava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca potrebnih za sprečavanje infekcija.”, naglašava dr. Phillips.

Ne zaboravite na tečnost

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imuni sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija. Bostonski su istraživači otkrili da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šoljica crnog čaja, ojačavaju baš dio imunološkog sistema koji se bori protiv infekcija.

Perite ruke

Ovo je najvažniji način u borbi protiv infekcija i zaraza – perite ruke. Liječnici savjetuju da ih perete 20-ak sekundi u jako toploj vodi i sapunom kako bi sve nečistoće nestale.
Povećajte unos vitamina

Oni direktno osnažuju učinak imunološkog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E i selena.

Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Željezo pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitijela.

Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka prehrani.

Cijepite se

“Vakcina protiv gripe je prva linija odbrane i smanjit će mogućnosti za razvoj bolesti i to između 70 i 90 posto.”, ističe dr. Peterson.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime