Kako nastaju somuni Mehe Poričanina: tradicija duga gotovo sto godina

Priče o, kako to Sarajlije vole reći,  Mehinim somunima snimale su novinarske ekipe sa svih kontinenata, a reportaža iz pekare Poričanin našla se i u knjizi jedne Japanke o najtežim zanimanjima na svijetu.

Težak je ali se jako zavoli – kaže nam najčuveniji mastor somuna koji je cijeli život posvetio pekarskom zanatu. Od šeste godine do danas, njegovu dušu ispunjava prepozatljivi miris somuna. Sjeća se i prvih somuna koje je napravio učeći od amidže.

Mnogi se pitaju koja je tajna savršenog Somuna, a Mehmed Poričanin vrlo rado otvara vrata kamerama koje žele snimiti proces proizvodnje. Proces se u ovoj pekari nije mnogo promijenio u posljednjih sto godina. Većina stvari se radi ručno a svakom somunu vrijedne ruke pekara posvete istu pažnju.

U posebnoj peći, na 500 stepeni, somuni se peku manje od minute. U vrijeme Ramazana, ovdje ih dnevno naprave oko 3000.U ramazanskim danima, dobre pekare, kažu, prepoznaju se po dugim redovima pred iftar. Redovi su i mjesta druženja, na kojima se ljudi upoznaju, sklapaju prijateljstva, a nije rijetko da sretnete nekoga koga niste vidjeli dugi niz godina.

Čuveni Meho Poričanin od 1969. godine održava porodičnu tradiciju koju je 1923. godine pokrenuo njegov amidža Muharem. Aktivno je radio do prije osam godina kada je ptišao u penziju. Pekaru danas vode njegove kćerke, a način rada ostaje isti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime