Karadžić kažnjen zbog telefonskog uključenja u tribinu u Podgorici

Foto: Reuters

Sekretar međunarodnog suda u Hagu kaznio je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora u Sheveningenu uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.

Kako je danas saopštio taj sud, svi neprivilegovani Karadžićevi telefonski razgovori biće prisluškivani u narednih sedam dana i o njima će biti sačinjene bilješke.

Sudski sekretar naložio je i da retroaktivno budu preslušani telefonski razgovori koje je Karadžić vodio od 1. maja.

Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dvije trećine kazne od 17 godina zatvora.

Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine, prenosi Beta.

Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime