Karamatić Mašiću u Kopči: “Prodali ste Bošnjacima šuplju priču, SDP je jak samo u bošnjačkim područjima!”

Ovosedmična odluka CIK-a, Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i razgovori o vlasti obilježili su ove sedmice političku scenu Bosne i Hercegovine.

O ovim temama u ovosedmičnom izdanju Kopče Nikolina Veljović razgovarala je sa članom Predsjedništva SDP BiH Damirom Mašićem, članom Predsjedništva SBB BiH Damirom Arnautom i Mariom Karamatićem, predsjednikom HSS BiH.

Damir Mašić potvrdio je nezadovoljstvo odlukom CIK-a koje je ranije SDP BiH izrazio, optuživši CIK BiH da pokušava ‘legalizirati rezultate etničkog čišćenja’.

“To je oštra izjava, kvalifikacija, stav, ali to je u potpunosti tačno. (…) [CIK] nisu tijelo za uspostavljanje pravila, već tijelo za implementiranje već postojećih zakona i zakonskih procesa”, rekao je Mašić.

“Gotovo smo sigurni da se radi o politički instruiranoj odluci, odluci koja se kuhala u dobro poznatim kuhinjama HDZ-a i SNSD-a”, govori o CIK-ovoj odluci Mašić.

Damir Arnaut smatra da je odluka CIK-a napravljena kao kompromis.

“Kompromis nije pravna kategorija. Može biti politička, ali nije pravna. (…) Što se tiče popisa, tu je Ustav jasan, tu je pokušan kompromis. Tu je pokušaj da se napravi balans, ali se ne može sa ustavnim i pravnim principima napraviti balans”, rekao je Arnaut.

Za Karamatića je jedino prihvatljivo rješenje za popunu Doma naroda 17 poslanika po konstitutivnom narodu. Na pitanje Nikoline Veljović o tome ko će predstavljati interese Ostalih, Karamatić kaže: “Ovo je zemlja Hrvata, Srba i Bošnjaka i to je pokazao i posljednji popis stanovništva iz 2013. Građani koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda su na razini statističke pogreške.”

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime