KCUS – Srušena dotrajala radionica: Zavod za planiranje razvoja grada uradio ‘Urbanistički projekt kompleksa KCUS-a’.

Foto: KCUS

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo srušena je dotrajala radionica, koja je usljed trošnosti i mogućnosti obrušavanja, predstavljala opasnost za bolesnike, uposlenike i posjetioce. Zgrada je bila smještena na glavnoj saobraćajnici u krugu KCUS-a, u neposrednoj blizini objekta u kojem se nalazi NIRR i Klinika za radiologiju.

Na mjestu porušene radionice predviđen je parking prostor za posjetioce i bolesnike.

Po riječima šefice Službe za investicije KCUS Amre Fazlagić Zavod za planiranje razvoja grada uradio je ‘Urbanistički projekt kompleksa Kliničkog centra Sarajevo’. Projekt je predviđao konačan izgled KCUS-a, te koji će od dotrajalih i starih objekata biti srušen, rekonstruisan, dograđen ili izgrađen.

– U skladu s navedenim urbanističkim projektom, a shodno tadašnjoj procjeni objekta zaključeno je da nema racionalnog opravdanja za održavanje i ulaganje u sanaciju i rekonstrukciju – izjavila je  Fazlagić.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija izetbegović istakla je da je KCUS, usljed nepostojanja planskog održavanja objekata, imao veliki broj dotrajalih i trošnih zgrada koje su zbog mogućnosti obrušavanja ugrožavale sigurnost prolaznika.

– Stara radionica je, prema procjenama Zavoda za planiranje razvoja grada, predviđena za rušenje još 1988. godine. Shodno Planu održavanja objekata i procjenama stručnjaka, porušili smo još neke dotrajale objekte u koje nije vrijedilo ulagati i koji su ugrožavali sigurnost. Ti objekti nisu imali nikakvu namjenu, izuzev što su služili kao leglo glodarima i drugim štetočinama. Realizacijom ovih projekata oplemenili smo prostor KCUS, spriječili izlijevanje fekalija i omogućili sigurno kretanje svih prisutnih u krugu KCUS. Dnevno kroz KCUS prođe više od 12.000 ljudi, čija sigurnost nam je na prvom mjestu. Planiramo porušiti još neke slične objekte – izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime