Komšić: Zagrebu i Beogradu sam govorio zaustavite se, tamo je Drina, gore Sava, ima i Una, pokažite pasoš na granici

Foto: Screenshot Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je u intervjuu za Vijesti.ba, između ostalog, odnose sa Srbijom i Hrvatskom, s obzirom na to da se skoro svaka njegova izjava i pominjanje ove dvije države u susjednim zemljama tumači kao oštra poruka

Znate kakvi su ljudi generalno, i u politici vam je tako. Lako se naviknu na neku situaciju. Očigledno su se naši susjedi u prethodnom mandatu navikli da im se ne govore takve stvari, pa im to sad malo iznenađujuće zvuči. Ali moja poruka ni Zagrebu ni Beogradu nikad nije imala za cilj da nekoga uvrijedi ili isprovocira. Sve što sam ja govorio jeste – uredu, poštujemo vas, cijenimo vas, tu smo, ali ljudi, pa prelazite granicu, pa znate da ste u drugoj zemlji koja se zove BiH – to je međunarodno priznata, nezavisna zemlja, da sad ne nabrajam sve one atribute koji idu uz to”, kazao je Komšić.

Dodao je da od susjeda “samo očekujemo da to poštuju”.

“Znate da u ovoj vrsti igre niko nije naivan, svi sve znamo – ko šta hoće, kako hoće. Ne možete prevariti ljude koji učestvuju u toj vrsti političkog nadmetanja niti u Srbiji, niti u Hrvatskoj, niti u BiH. Niko nije naivan. Zašto onda pokušavate spinovati, pa čak i lagati u svojim ili medijskim nastupima ili kroz medije koji su bliski vlasti da je rečeno nešto što nije”, nastavlja Komšić i dodaje “ja se sjećam reakcije gospodina Vulina, ministra odbrane Republike Srbije – čovjek priča o nečemu što ja nisam ni pomenuo”.

“Ali, očigledno im to treba. To je po meni pomalo naivna i neozbiljna igra, i sve što sam ja govorio našim prijateljima i u Zagrebu i u Beogradu jeste – zaustavite se, tamo je Drina, gore je Sava, ima i Una. Kad ulazite u BiH, morate pokazati pasoš iliti putovnicu, budite svjesni da je ovo nezavisna zemlja, koja ima svoje interese i ljuto će ih braniti, ovisno o situaciji. E, što oni to nisu neko vrijeme čuli odavde iz Sarajeva, pa se navikli da nema takve vrste reakcija, to već nije moj problem”, zaključio je Komšić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime