Izložba “Jedne noći u decembru” 26. decembra

Foto: promo

Svečano otvorenje izložbe pod naslovom “Jedne noći u decembru” bit će upriličeno 26. decembra u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu, u 19 sati.

Prema riječima autorice izložbe i projekta Amine Abdičević, ovom izložbom obilježava se 70 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika sarajevske muzičke scene, miljenika publike, velikog bosanskohercegovačkog i ex jugoslavenskog kantautora Kemala Montena. Centralnim dijelom Štrosmajerove bit će postavljeno 12 samostojećih elemenata na kojima će kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. U sklopu njih bit će i postamenti sa LED rasvjetom i iz njih će biti emitovan audiozapis, na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena. Bit će postavljena i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvaranja izložbe.

– Posjetitelji će na izložbi imati priliku pogledati dio bogate zaostavštine ovog velikog muzičkog umjetnika, koju je za potrebe izložbe ustupila obitelj Monteno. Kroz mnogobrojne privatne i scenske fotografije Kemala Montena, fotodokumentaciju sa turneja i brojnih nastupa, novinske članke i kritičku literaturu, LP produkciju kao i brojne druge značajne izložbene eksponate predstavit ćemo samo dio bogate i uspješne karijere ovog velikana muzičke scene. U saradnji sa sarajevskom Općinom Stari Grad dogovoreno je da se svečano otvorenje upriliči u jednoj od najljepših sarajevskih ulica, Štrosmajerovoj ulici, kako bi izložbena postavka bila dostupna svim građanima, ali i gostima grada Sarajeva, kazala je Abdičević za Oslobođenje.

Grafički dizajner izložbe je Branko Dursum, a producenti projekta su Selma Velić i Sanin Hadžibajrić iz Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad Sarajevo.

Dursum je za Oslobođenje istakao da mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovoj izložbi jer “Kad kažete Kemal Monteno, mislite na Sarajevo ili obrnuto”.

– Izložba je svojevrstan omaž Kemalu Montenu, čovjeku koji je simbol ovog grada. Kada smo spremali izložbu, ja u neko doba nisam znao o kome se priča, da li o Kemalu ili Sarajevu, jer to u jednu ruku dođe jedno te isto. Zaista je velika simbioza između njih, kazao je on i dodao da iza projekta, osim Općine Stari Grad i porodice, stoje i Turistička zajednica KS-a, Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS-a, a izložba “Jedne noći u decembru” će se protezati od Katedrale do hotela Central, dužinom 120 metara Štrosmajerove ulice.