U Galeriji “Novi Hram” otvorena izložba “Kada riječi utihnu”

Foto: FENA/ Alma Pašić Delić

U Galeriji “Novi hram” večeras je otvorena izložba slika “Kada riječi utihnu”. Na  izložbi je  prikazano 76 krajolika od 43 autora, bivša studenta Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.

Izložba se održava pod motom stihova Dragutina Tadijanovića “Ni riječi pred veličanstvom mora/ Pred modrim šumorom vječnosti”.

Umjesto klasičnog otvorenja posjetitelji su izložene radove mogli pogledati uz zvukove prirode.

Po riječima Josipa Mijića, vanjskog suradnika Franjevačkog muzeja i galerije i docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, riječ je o terenskim radovima sudenata  nastalim u periodu od 2006. do 2011., i dio su  fundusa Franjevačke galerije.

– Cilj je izložbe je pokazati kako su u nekim trenucima, kada se govori o prirodi, riječi suvišne. Prirodi treba dopustiti da progovori. Kada bismo danas više osluškivali prirodu i na vrijeme reagirali, velike pogreške se ne bi događale. Zato pustimo da ovi pejzaži i priroda govore. Iz tih razloga ova izložba je jedan veliki pejzaž koji je popraćen sa zvukovima prirode – kazao je Mijić.

Fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu,  kazao je da su izložene slike krajolika nastale na prostorima  planina Vran i Čvrsnica te vodotoka Trebižata i Hutovog blata.

Izložba će  biti otvorena do 11. novembra.