Večeras počinje XX2. Jazz Fest Sarajevo

Foto: jazzfest.ba

U Domu policije večeras u 20.00 sati solo koncertom Johna Zorna biće otvoren XX2. Jazz fest Sarajevo, saopćio je organizator.

Ovo je treća i posljednja godina projekta John Zorn in Sarajevo, iznimne saradnje sarajevskog festivala i jednog od najplodnijih i najvažnijih savremenih kompozitora.

Ove godine Jazz Fest će u okviru završnog dijela trilogije pod nazivom S onu stranu dobra i zla, na 16 koncerata predstaviti neke od najboljih muzičara njujorške scene u izvedbi repertoara Johna Zorna.

Dio repertoara činit će i još uvijek nesnimljene kompozicije što će predstavljati dodatnu privilegiju za publiku.

Večeras će nakon 20-minutnog Zornovog solo koncerta na saksofonu biti održan i nastup grupe Insurrection, nakon čega će uslijediti koncert trija vrhunskih gitarista.
Uz slavnog Billa Frisella, sjajni muzičari mlađe generacije Julian Lage i Gyan Riley izvesti će Devet pjesama za Franju Asiškog, nakon čega će uslijediti nastup američke pjevačice Petre Haden sa bendom.

Posljednji koncert u Domu policije za večeras biće Cobra, ansambl sa 12 muzičara i sa Johnom Zornom kao prompterom.

U okviru regionalnog programa Heineken Late Nite Stage nakon sinoćnjeg sjajnog premijernog nastupa beogradskog benda Fish in Oil, večeras u 23.30 u Jazzbini Sarajevo nastupa beogradski bend Naked a nakon koncerta bit će održan i jam session.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti u festivalskom box officeu u Domu policije i sistemu kupikartu.ba.

Već prvog dana rada box officea, rasprodane su ulaznice za prvi dio The Book Beriah Marathona.

Ulaznice za sve ostale programe do kraja festivala će se moći kupiti po pretprodajnoj cijeni.