Vratio se Valter! U muzej o filmu nad filmovima

U subotu u 11 sati, simbolično na Dan grada Sarajeva, svečano će biti otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”.

Na lokaciji u centru grada, u ulici Dženetića čikma, ljubitelji ovoj kultnog ostvarenja jugoslovenske kinematografije, imaju priliku uroniti u čuvenu filmsku priču o Valteru, na dosad neviđen način. Projekat je pokrenuo i najvećim dijelom finansirao Filmski centar Sarajevo.

“Kada sam jutros ušla u ovaj prostor, puno različitih osjećanja pomiješalo se u meni. Ja imam svoja sjećanja na film, na Šibu i na sve one koji su radili taj film. Sada ovdje imamo muzej koji je posjećen tom filmu i njegovim stvaraocima. Tako ova film sada dobija dobija život u nekoj drugoj dimenziji.” – Malo riječi a mnogo emocija – prve su impresije Ešrefe Krvavac, supruge legendarnog reditelja najgledanijeg filma svih vremena sa ovih prostora.  Vratio se Valter.  U muzej o filmu koji je njegovu priču učinio besmrtnom.

Pored umjetničke vrijednosti, od Muzeja se očekuje i značajan komercijalni uspjeh. Samo u Kini, film je pregledan više od 10 milijardi puta, stoga se u Muzeju s pravom nadaju velikom broju posjeta sa dalekog istoka. Kantonalna turistička zajednica već je uspostavila prve kontakte sa turističkim agentima iz najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Muzej vam daje mogućnost da se osjećate kao u filmu. U društvu voštanih figura Valtera, Zisa, Seada Kapetanovića ali i Šibe Krvavca, mašta postaje realnost. Tu su i originalni rekviziti, među kojima je puške, uniforme, karte, slike, satovi, stolovi, zastave. Minijaturne replike filmskih scena, ali i projekcija restaurirane verzije filma.

Radno vrijeme Muzeja “Valter brani Sarajevo” biće svaki dan od 9 do 17 sati u probnom periodu, a tokom ljetne sezone Muzej će raditi duže. Cijena ulaznice je 10 KM, a jednom sedmično u ponudi će biti promotivne ulaznice od 5KM.

Ostavite svoj komentar