Lak na noktima držite duže od pet dana? Odmah prestanite!

Foto: Unsplash

Lak odstranite nakon pet dana jer će vam inače oštetiti nokat

Za savršen izgled noktiju nikad ne preskačite bazu za lak i piling koji možete lako pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Prije lakiranja dobro očistite nokte od masnoća, a omiljenu nijansu laka uvijek nanesite u dva tanka sloja.

Čistoća uvijek prije lakiranja

Lak ima svoj “vijek trajanja” na noktima. Odstranite ga nakon otprilike pet dana jer kad se jednom počne guliti istodobno skida i površinski sloj nokta. Korak koji se najčešće preskače pri kućnoj manikuri, a uvelike utječe na konačni rezultat – skidanje je masnoće (od ulja ili kreme) komadićem vate i acetonom prije lakiranja.

Zato se nemojte čuditi ako manikura ne ispadne baš kako ste očekivali.

Za jake nokte bez nepravilnosti

Izbjegavajte lakiranje noktiju ako niste prije nanijeli bazu jer se tako isušuje njegova površina, a s vremenom se mogu pojaviti i ružne tamne ili žute mrlje. Nanesite je na čiste i suhe nokte, pustite da se osuši prije nego nanesete lak.

Bazni lak zaglađuje površinu nokta, prekriva nepravilnosti, ali i pridonosi njihovu jačanju jer potiče stvaranje keratina od kojeg je nokat građen.

Borba s kožicom počinje pod tušem

Borbu s kožicom oko noktiju možete započeti već pri jutarnjem tuširanju. Omekšanu vrućom vodom, kožicu lagano gurnite frotirskom krpicom. Nakon tuširanja, nanesite ulje, pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim ga umasirajte.

Ulje se bolje upija od kreme. Ako želite lijepo oblikovane nokte bez listanja ili pucanja, poslužite se rašpicom, najbolje staklenom, iako je nešto skuplja.

Vaše ruke zaslužuju piling jednako kao vaše lice ili tijelo. Pomiješajte malo meda, nekoliko kapi limunova soka te žličicu morske soli pa ih čvrsto masirajte nekoliko minuta. Potom nanesite obilan sloj masnije kreme. Hidrataciju uvijek “odradite” prije lakiranja, kako vam se ne bi dogodilo da pokvarite netom nalakirane nokte.

Vrhove štiti bezbojni lak

Lak se nanosi u dva tanka sloja, a svaki u tri kratka i jednaka okomita poteza. Nakon prvog sloja pričekajte dvije minute da se osuši. Završite slojem nadlaka koji štiti boju te noktima daje zdrav sjaj. Vrhove koji su najprije na udaru (na pr.imjer, tipkovnice i prljava posuđa) možete također premazati slojem bezbojnog laka za još više zaštite.

Dobra stara francuska manikura ni ove sezone nije zaboravljena, a jednostavnija je nego ikad.