Arhitekte i njihove misli: Vatrometom upotpunjeno ludilo oko izgleda ove zgrade

Foto: Screenshot Youtube

Centar za nove medije u Guangksiju otvoren je prošlog mjeseca nakon što su dvije godine potrošene na njegovu izgradnju u regionu Guangki u jugoistočnoj Kini, koja se graniči sa Vijetnamom.

Nova moderna zgrada iskorištena je za ispaljivanje vatrometa tokom proslave Jesenjeg festivala, koji, kako se može vidjeti na snimku, nevjerovatno podseća na ejakulaciju.

Ovo arhitektonsko čudo već je kritikovano zbog svog izgleda, a nakon vatrometa, društvene mreže su se usijale, a nove ktitike počele su da pljušte sa svih strana.

U Kini se inače mogu vidjeti zaista nevjerovatne građevine koje očaravaju svojim dizajnom, ali nije mali broj ni onih koje, poput ove zgrade u Guangksiju, izazivaju podsmjeh.

Prije dvije godine kineski zvaničnici donijeli su nekoliko smijernica kojima se zabranjuju “čudne građevine”. Prema izvještaju državnih medija, “zabranjena arhitektura koja nije ekonomična, funkcionalna, estetski prijatna ili ekološki prihvatljiva”.

Uprkos tome, zgrada Centra za nove medije završena je i otvorena prošlog mjeseca, pa se postavlja pitanje da li će njen idejni tvorac podleći nekakvim sankcijama.