Izbacite nikotin iz organizma uz pomoć sljedećih namirnica

Foto: ilustracija

Svi smo svjesni negativnog utjecaja duhana na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste pak strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokule, karfiol, prokulice i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina.

Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost, te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

Foto: ilustracija

Mrkva

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, nikotin iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija.

Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili popijte čašu limunade. Sok od narandže hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.