Kako stvoriti i njegovati uspješnu emotivnu vezu?

Foto: ilustracija

Partnerski odnos predstavlja jednu od najvažnijih sigurnih baza u životu. Prvu koju parovi sami biraju, kreiraju i njeguju, kako bi iz nje mogli bezbjedno da istražuju svijet, rastu i razvijaju i svoju individualnost i zajednštvo. Kultura u kojoj pojedinac živi, kao i porodica iz koje potiče, nose razne poruke o partnerstvu. U bajkama, nakon što prevaziđu niz nevolja sa kojima se uglavnom samostalno suočavaju, glavni junaci žive srećno zauvijek – što je prva od zabluda vezana za partnerstvo. Još jedna od zabluda je da se srećni parovi ne svađaju. Takođe, postoji i pogrešna poruka koja se kroz generacije prenosi u našoj kulturi, a to je da brak treba čuvati zbog djece. Kada bi se samo tri navedene poruke uzele kao apsolutne istine, partnerstvo bi djelovalo kao nemoguća misija.

Da bi partnerski odnos bio funkcionalan potrebno je prevazići navedene zablude i poraditi na sljedećim aspektima odnosa.

Otvorena i česta komunikacija

Prvi faktor koji doprinosi građenju funkcionalnog partnerskog odnosa je otvorena i česta komunikacija. Ovo podrazumijeva ne samo komunikaciju o svakodnevnici i aktuelnim dešavanjima, već prije svega komunikaciju o emocijama, komunikaciju o komunikaciji, poteškoćama, potrebi za podrškom, snovima, nadanjima, ciljevima… Partnerski odnos započinje komunikacijom, te je za njegov razvoj neophodno održavati komunikacioni kanal prohodnim.