Ovi čajevi će vam pomoći da očistite jetru

Foto: ilustracija

Zdravlje vaših očiju, srca, mozga, spolnih žlijezda, zglobova i bubrega ovisno je o zdravlju vaše jetre. Slabljenje funkcije jetre narušava sklad cijelog organizma. Ona je glavni odgovorni organ kada je u pitanju izbacivanje toksina iz tijela te kao takva često zahtijeva čišćenje i detoksifikaciju. Jetru oštećujemo lošim prehrambenim navikama i načinom života koji uključuje prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje. Jednom kada je oštećena, potrebna joj je posebna pažnja da bi se obnovila.

Korijen cikorije

Vrlo često je čišćenje organizma povezano i s mentalnim zdravljem. Cjelovitom ozdravljenju, osim rješavanja loših navika, mogu pomoći razni čajevi od bilja iz vaše okoline. Drevni Grci i Rimljani smatrali su da je rusa trava jedna od najmoćnijih biljaka za čišćenje jetre. Ona potiče proizvodnju enzima gušterače, pomaže uklanjanje stranih čestica iz jetre, ublažava grčeve žučne vrećice, stimulira proizvodnju žuči i ubrzava rad trome jetre.

Kašičicu sušene biljke prelijte vodom koja ključa i odmah poklopite. Nakon pet minuta procijedite i popijte jednu do dvije šolje čaja. Pijte ovaj čaj jednom dnevno. Nakon dvije sedmice preporučuje se pauza od sedam dana. Čaj od korijena cikorije ili vodopije. Riječ je o još jednom drevnom lijeku koji se nalazi posvuda. Cikorija je poznata po svojim plavim cvjetovima, ali i sposobnosti da pomogne očistiti jetru. Lišće i korijen cikorije odlični su za detoksikaciju, ali i za liječenje mnogih bolesti jetre, uključujući žuticu, upalu žučnog mjehura te jetreni i mokraćni kamenac.

Njezin korijen sadrži više ljekovitih tvari od listova, a njegovo konzumiranje u obliku ukusnog čaja osobito se preporučuje osobama sa slabim apetitom. Za čišćenje jetre odličan je još jedan korijen, korijen maslačka. Ovaj skromni korov s diuretskim svojstvima stimulira proizvodnju žuči, a često ga koriste u borbi protiv masne jetre, kolesterola i ciroze jetre.

Čaj od mente

Čaj od mente. Menta potiče protok žuči i opuštanje žučnog kanala te stimulira razgradnju masti. Također smanjuje loš holesterol što čini posao filtriranja toksina lakšim. Pozitivno djeluje na cijeli probavni sistem. Ovaj se popularni i ukusni čaj ipak, zbog svojstava opuštanja mišića maternice, ne preporučuje trudnicama. Čaj od štavelja. Slično kao menta te drugi čajevi koji opuštaju mišiće, ni ovaj se ne preporučuje trudnicama i ženama koje doje. Isto tako, pretjerivanje može dovesti do trovanja. Ali u malim količinama i u kombinaciji s medom, on je koristan za regulaciju lučenja žuči, uklanjanje kamenaca iz žučne vrećice te ublažavanje upale žučnih kanala.