Ljubić: Hrvati nikada nisu govorili o trećem entitetu

Foto: Jutarnji list

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak u Mostaru kako samo korjenita reforma Ustava Bosnu i Hercegovinu može učiniti funkcionalnom i samoodrživom državom.

“Ta reforma u sebi bi morala uključivati i teritorijalno-administrativnu reorganizaciju zemlje, a koliko će federalnih jedinica u toj državi biti trenutno nije važno, ali je bitno da ta teritorijalno-administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njena tri konstitutivna naroda”, kazao je Ljubić.

Kako prenosi Fena, istaknuo je kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju, pa prema tome nikad nisu ni govorili o trećem entitetu.

“Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni improvizorij koji je predviđen da se nakon Daytona vrlo brzo promijeni, no to nažalost nije učinjeno i danas imamo posljedice koje se, između ostaloga, ogledaju i u zastoju formiranja vlasti, ali i mnogim drugim problemima s kojima se suočavamo”, kazao je Ljubić.

Prva stvar koju treba postići da se otkoče ti procesi, po Ljubićevim riječima, je bazični koncensus oko budućnosti BiH.

“Bosna i Hercegovina mora pokazati svijetu i onim asocijacijama kojima stremimo, kao što je Europska unija, da poštujemo svoje institucije, odnosno pravnu državu. Prva stvar na kojoj ćemo mi inzistirati je izmjena Izbornog zakona”, kazao je Ljubić.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon prve konstituirajuće sjednice Glavnog vijeća u novom sazivu, predsjednik Ljubić kazao je kako se osim konstituiranja, usvajanja poslovnika i izbora Bariše Čolaka na mjesto zamjenika predsjednika Glavnog vijeća danas razgovaralo i o smjernicama za izradu plana rada Vijeća, kao i da je zastoj u formiranju izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio uzrok pauze u radu Glavnog vijeća HNS-a.

“Naša strategija je da u Glavnom vijeću kao i dosad djeluju osobe s dovoljnom dozom relevantnosti kako bi to Vijeće moglo djelovati na način definiran politikom HNS-a”, kazao je Ljubić.

Naveo je kako je za Hrvate u Bosni i Hercegovini važno to što imaju HNS kao stožernu hrvatsku politiku.

“HNS je stožerna hrvatska politika, a Glavno vijeće je izvršno-politički organ HNS-a i na taj način će i djelovati. Trebamo definirati strateška stajališta sektora i subsektora koji će onda preko članova HNS-a biti implementirani u institucijama izvršne vlasti”, kazao je Ljubić.

Kada se formira izvršna vlast na razini Vijeća ministara i Vlade Federacije, Ljubić navodi kako postoji mogućnost promjene sastava Glavnog vijeća.

“S obzirom na to da smo dio te stožerne hrvatske politike u BiH, u našem djelovanju neće biti nikakvih tabua oko toga o čemu smijemo i možemo raspravljati. Jedini aksiom kojega se mi držimo je cjelovitost Bosne i Hercegovine, a sve ostalo je podložno raspravi”, istaknuo je Ljubić.

Dodao je i kako je siguran da se pozicija Glavnog vijeća i općenito Hrvatskog narodnog sabora u znatnoj mjeri institucionalizirala.

“Mislim da ćemo u tom smislu ići korak dalje i da će djelovanje HNS-a postati vidljivije čak i na međunarodnom planu”, kazao je Ljubić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime