Macron napustio Srbiju, Vučić ga srdačno ispratio

Foto : EPA

Predsjednik Francuske Emanuel Macron završio je dvodnevnu posjetu Srbiji, a do aviona na aerodromu “Nikola Tesla” ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rastanak dvojice lidera bio je srdačan, kao što je bio i sam doček visokog gosta iz Pariza. Vučić je Macrona ispratio uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Činjenica da je predsjednik Srbije lično ispratio francuskog kolegu govori o značaju posjete i dobrim razgovorima koji su vođeni u Beogradu.

Marcon je juče imao zvanične sastanke i druge aktivnosti, kojima je pečat dalo njegovo obraćanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i poruke srpskom narodu da su Francuskoj i dalje “u srcu”.

Takođe, dvojica lidera odali su počast i braniocima Beograda i srpskoj heroini iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata Milunki Savić. Macron je, zajedno sa Vučićem, razgovarao sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz cijelog regiona.

Nakon tog sastanka, za kraj posjete, Macron je razgovarao i sa umjetnicima i istaknutim javnim ličnostima Srbije, koji predstavljaju sponu između Srbije i Francuske. Tokom posjete, francuski predsjednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Istakao je da će se angažovati da se obnovi dijalog i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Macron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put, prenosi Tanjug.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime