Majka heroj: Odbila pobačaj iako je zbog te odluke mogla umrijeti

Foto: Loma Linda University Health

Amerikanka Jade Davis (36) tokom trudnoće dobila je dijagnozu agresivnog karcinoma dojke. Savjetovali su joj prekid trudnoće radi liječenja, no ona je to odlučno odbila, prenosi 24sata.hr.

Doktori su joj rekli da je beba premalena da bi je spašavali, a da je za nju situacija doslovno značila život ili smrt, piše The Sun.

Jade je bila trudna tek nekoliko sedmica kad je napipala tvrdu kvržicu u dojci. Otišla je doktoru, no isprva su mislili da je riječ o dobroćudnoj tvorbi koju su prouzročili hormoni. Ona nije bila sigurna u tu ocjenu.

Vjerovala je svojim instinktima i insistirala je na biopsiji. Rezultati su pokazali da ima triple negativan rak dojke drugog stadija.

– Nisam znala kako se postaviti prema trudnoći sve dok mi nisu rekli da je trebam prekinuti. Da sam ignorisala nalaz, sada bih bila mrtva, kazala je novinarima.

Savjetovali su joj pobačaj kako bi odmah mogla započeti s agresivnim liječenjem, no ona nije pristala na to. Prisjetila se kako su u njoj nešto pobunilo.

– Odlučila sam zadržati trudnoću jer nisam htjela da o sudbini mog djeteta odlučuje stranac, kazala je. Prebacili su je u Loma Linda Univerzitetsku bolnicu gdje su započeli s hemoterapijom.

– Njegovo je srce kucalo. Osjećala sam ga unutra. Borio se, pa sam se i ja morala boriti, ustvrdila je.

Rodila je u julu. Posljednji nalazi su pokazali da se rak nije proširio. U novembru je čeka posljednji ciklus hemoterapije. Samohrana mama Jade vjeruje kako je samo čudo zaslužno što su ona i dječak preživjeli.

– Strašno mi je prisjetiti se da je moja trudnoća imala element dodatnog straha, no osjećam se blagoslovljenom kad pogledam sina, i ništa više od toga nisam mogla tražiti – dodala je.

Dr. Jukes Namm iz bolnice kazao je da je ona imala jedan od najagresivnijih tipova raka dojke.

– Dobra je vijest što je odmah reagirao na hemoterapiju, istakao je doktor. National Breast Cancer Foundation pojašnjava kako nema posebnog uzroka nastanka tog tipa karcinoma. Oni, za razliku od ostalih vrsta tumora, nemaju receptore koji im omogućavaju rast iz estrogena, progesterona ili HER-2/neu gena.

Teže ih se liječi jer se brže šire, no liječenje je često vrlo uspješno. Liječi se hemoterapijom koja je uspješna ako je primijene što ranije. Od njega češće obolijevaju žene s BRCA 1 i BRCA 2 genom te one koje su već preboljele rak dojke.