Maleksanu: Od “politike proširenja” korist imaju i zemlje kandidati i sama Unija

Ohrabruje se politički establišment da ubrza provođenje neophodnih reformi radi prijema u EU.

Foto: vecernji.ba

Šef rumunske diplomatije Teodor Meleskanu, čija zemlja predsjedava EU, rekao je da proširenje bloka predstavlja ulaganje u stabilnost i sigurnost čitavog europskog kontinenta.

“Politika proširenja je stavljena među prioritete uzastopnih mandata Bugarske, Austrije i sada Rumunije na čelu Vijeća EU”, rekao je Meleskanu u intervjuu portalu “Juropien vestern Balkans” (European Western Balkans).

On je rekao da ovakva politika ima poseban značaj u aktuelnom europskom kontekstu, koji je obilježen procesom “Brexita”, europskim izborima i početkom novog institucionalnog ciklusa Unije.

Meleskanu je ocijenio da je nedavno stupanje na snagu Prespanskog sporazuma “opipljiv dokaz transformativnog efekta EU na ovaj region”.

Šef rumunske diplomatije dodao je da od politike proširenja korist imaju zemlje kandidati, jer prolaze kroz proces demokratske transformacije, jačanje institucija i modernizaciju društva, ali i sama Unija, pošto se širi prostor sa zajedničkim vrijednostima, čime se jača njena globalna pozicija.

“To ne znači da će Rumunija odustati od principijelnog stava kada je riječ o potrebi da kandidati u potpunosti poštuju kriterijume za prijem”, naglasio je Meleskanu.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, rumunski zvaničnik je rekao da bi idelano rješenje bilo u duhu Rezolucije koju je Generalna skupština UN usvojila 2010. godine, u kojoj je pozdravljena spremnost Unije da olakša taj kontakt “radi ostvarivanja napretka na putu ka EU i unapređenja života ljudi”.

On je dodao da dijalog ulazi u osmu godinu i da je od suštinskog značaja da se pokažu fokus i politička volja za prevazilaženje teškoća i ostvarivanje “trajnog, održivog rezultata”.

“Takvo rješenje treba da riješi problem, doprinese regionalnoj stabilnosti i učvrsti sigurnost zapadnog Balkana kao cjeline, a ne da stvori teškoće”, rekao je Meleskanu.

Komentarišući antivladine proteste u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, on je rekao da EU vjeruje da će “otvoreni i iskreni dijalog među političkim akterima i sa građanskim društvom donijeti društveni mir”.

On je dodao da “EU i njene institucije mogu da pomognu samo posredovanjem među političkim i/ili društvenim akterima ako oni žele takvu pomoć”.

“Mi, kao predsjedavajući Vijeća EU, ohrabrujemo politički establišment da ubrza provođenje neophodnih reformi radi prijema u EU i da bi se postigla puna nezavisnost sudskog sistema, kako bi se osiguralo da postoji povjerenje građana i da su ispunjena njihova očekivanja o demokratizaciji”.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime