Marihuana kao lijek: Izvozio “travu” iz Ljubljane prije 150 godina

Foto: radiotrebinje.com

Cigarete punjene indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske ljekarne ‘Pri Samorogu’, a njezin vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Ljekarnik koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

Kazao im je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje ‘džointe’ slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u povijesnoj crtici ljubljansko ‘Delo’.

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim ‘pacijentima’ izvan Kranjske jer ih je domišljati ljekarnik reklamirao na njemačkom, dok je u domaćem slovenskom tisku onog vremena uglavnom promovirao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše ‘Delo’.

Svoje je cigarete s kanabisom u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba.

Prema tadašnjoj reklami u novinama, kutija ljubljanskog retro-džointa  stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litre dobrog vina ili litra ruma.