Marija Vučić za TV1.ba: Teško je živjeti od umjetnosti

Foto: Facebook

Marija Vučić je slikarka, student treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Od djetinjstva je posjedovala izrazitu umjetničku vještinu i smisao za likovni izraz. To se nastavilo kroz osnovnu i srednju školu. Na prve časove crtanja išla je još u osnovnoj školi u maloj slikarskoj radionici udruženja “Zdravo da ste”.

Slikarstvom se aktivno počela baviti 2014. godine kada je upisala školu slikanja “Atelier Pećarić”, kod akademskog slikara dr.mr. Miše Pećarića. Spojivši svoj prirodni talenat i njegovu veliku vještinu, iskustvo i znanje, naučila je da slika tehnikom ulja na platnu i oblikovala je i usmjerila svoj talenat za slikanje u tom pravcu.

Od tada je uradila više od 30 slika tehnikom ulja na platnu, a pored toga i veliki broj crteža urađenih grafitnom olovkom, pastelom u boji itd. U tematskom smislu preokupacija su joj životinje, ženski likovi, pejzaži. Mnoge slike radila je po uzoru na svog profesora Mišu Pećarića, koji joj ujedno i predstavlja idola i uzor u slikarstvu. Svoje slike prvi put je izložila na svojoj prvoj samostalnoj izložbi slika u Domu omladine, 18. marta 2018. godine pod nazivom “U istraživanju lijepog“.

Temom izložbe ukazala je na to kako samo ljudi koji se bave umjetnošću imaju tu veliku privilegiju da razumiju svijet u kojem živimo jer je tako ljepše i lakše se ide naprijed. Izlaganjem svojih slika prenijela je dio svog umjetničkog svijeta u kome je u lijepim i manje lijepim trenucima, svojim kistom istraživala ono što je lijepo, što je čini srećnom i daje snagu i hrabrost za dalje.

Marija kaže da najčešće koristi kistove, četke, špahtle i u velikoj mjeri koristi svoje prste.

“Volim da slikam i tapkam po platnu prstima, te se poslije boja nađe i na mom licu i odjeći”, rekla je Vučić.

Marija najčešće ne brine o vremenu za kojim provede crtajući. Istakla je da to najviše zavisi od situacije i njenih obaveza, raspoloženja.

“To može da bude dan, sedmica, dva ili tri mjeseca. Recimo da mi za neki portret mekim pastelom treba otprilike 6-7h”, kaže Vučić.

Opisala je život umjetnika danas. Mišljenja je da današnje umjetnike ne poštuju i ne cijene onoliko koliko bi trebali.

“Tražnja za umjetničkim djelima je mala, a umjetnika je mnogo i konkurencija je velika. Država ne staje iza mladih i kreativnih ljudi, ne postoji niti jedan vid podrške od strane državnih institucija. Generalno, situacija u državi je teška, nije mnogo lakše ni da se bavite nečim drugim. Ali ako iskreno volimo to što radimo i čime se bavimo, te smo uz to uporni i ne posustajemo bez obzira na teške okolnosti, naš trud i rad će se isplatiti. Smatram da je kvalitet uvijek prepoznat i da je moguće nametnuti se na tržištu. Koliko god da je teško, biti umjetnik je privilegija koju nema svako. Imamo drugačiji pogled na svijet i drugačije percipiramo razne životne okolnosti i mislim da tako lakše prolazimo kroz život”, istakla je Vučić za TV1.ba.

Foto: Facebook

Dodala je da danas mnogi ne znaju ni za velike i poznate umjetnike, ni slikare koji već dugo stvaraju i postoje.

“Mislim da ih iz tog razloga ima mnogo. Živjeti od umjetnosti je teško, prvenstveno iz razloga što se za mnoge slikare i ne zna. Ne pridaje im se dovoljna pažnja i nemaju vjetar u leđa, ni podršku. Ja ne mogu da govorim iz svog ličnog iskustva, jer ga nemam. Još uvijek sam student i ne zarađujem za život. Na godišnjem nivou prodam nekoliko slika, nešto više crteža i portreta, što mi je dovoljno za džeparac. Ali svakako da od toga ne bih mogla da živim. Neko ima tu sreću da može da zarađuje za život prvenstveno stvarajući svoja autorska djela, dok neko to može da radi samo u slobodno vrijeme, mimo nekog “sigurnijeg” stalnog posla i zarade”, kazala je Vučić za TV1.ba.

Piše: Milan Ilić

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime