Martina Mlinarević Sopta o bh. apsurdu, nemogućnosti izbora mjesta liječenja

Foto: Facebook

Martina Mlinarević Sopta jučer je na svojoj Facebook stranici objavila potresan status o apsurdu karakterističnom za bh. društvo, nemogućnosti izbora mjesta liječenja.

Status prenosimo u cijelosti:

“Primite najljepse pozdrave iz bolnice u Juznom logoru. Za sve vas koje jebe zemljopis da ne kazem geografija, bolnica u Juznom logoru se nalazi u Mostaru. Mostar je u Hercegovacko-neretvanskom kantonu, da ne kazem zupaniji. Nareceni kanton, takozvana zupanija je u Federaciji BIH, koja je pak u drzavi Bosni i Hercegovini.

Taj supak Svemira ako ste sretni gledate iz daljine, a ako bas i niste, onda ste u regionu, takorekuc regiji, i nije ni kod vas nista bolje. No, ovakvih kolosalnih nebuloza ima garantiram samo u supku Svemira.

Ovdje prisutni pacijent aka ja, stanovnik sam ZHZ zupanije, popularnog kantona i hitno mi je potrebno uklanjanje jajnika, jajovoda i popratne kinder jaje tematike. Jer hormonalna terapija kemijskom kastracijom ne funkcionira, a rak mi u mene hormonski ovisan milijun posto. Elem, (e ne znam kako da to prevedem za druge zupanije) moja lijecnica od jajnika, zenskih organa, i svega ispod trbuha je u Juznom logoru, HNK. Divan je covjek, izniman strucnjak, prelijepa zena. Godinama brine o mom zenskom zdravlju. Kad vam onkolog kaze da je neophodno raditi operaciju pred kojom sam, ne pitate se tko ce vam reckati jaja, jajnike, jajovode i kinder jaja. Logicno, vasa doktorica. Za jaja najbolja.

Jastace!

Tu naime nastupa supak Svemira sa svim svojim nebulozama. Naime, ja kao stanovnik Zapadno-hercegovacke zupanije mogu ici na lijecenje u KB Mostar takozvani Bijeli Brijeg iako je to Hercegovacko-neretvanska zupanija, ali ne mogu ici na lijecenje u bolnicu dr.Safet Mujic takozvani Juzni logor JER je to Hercegovacko-neretvanski kanton. Jestel me upratili?

Ukratko – Bijeli Brijeg je na desnoj, zapadnoj obali Mostara.
Juzni logor na lijevoj, istocnoj obali Mostara.
U istom gradu, udaljene petsto metara zracne linije.

Zasto su za jaja, jajnike, jajovode i Kinder jaja za mene referentniji na Bijelom Brijegu, osim sto tamo mogu hrvatske ruke odsjeci hrvatske jajnike, drugog objasnjenja nema.

Ah da, lafo sporazum. Zdravstvo u supku od zemlje je na nivou kantona/zupanija. Koji nisu umrezeni. I rade na “sporazum”. Moja zupanija ima lafo sporazum sa drugom zupanijom, ali samo za jednu bolnicu. Ovaj put na Bijelom brijegu. Te je jedini odgovor Zavoda na pitanje zasto se ne mogu operirati podjednako i tamo i anam ovamo – zasto biste isli u Juzni logor ako ima bolnica na Bijelom Brijegu i ako tamo to rade?

Zato sto zelim. Zato sto od dvadesete godine radim, imam sve godine neprekidnog radnog staza, uplacujem zdravstveno i jebene markice, sve do ove posljednje godine s mojom bolesti otkad sam osiguranik biroa, ja kao stanovnik ove zemlje, njezin gradjanin, koji redovno uplacujem sva potrazivanja, imam pravo da se operiram gdje zelim. Ako vec zakonski mogu iz ZHZ u HNZ.

Po kojem zakonu se dozvoljava operacija gdje VI to kazete? Po kojem zakonu stanovnik ZHZ moze da se operira na desnoj obali Mostara, ali ne moze na lijevoj? Koliko mirovnih sporazuma je potrebno potpisati da bih svoje jajnike ostavila na istocnoj obali?

Primite najljepse pozdrave iz bolnice u Juznom logoru. Predivni ljudi brinu o meni, i sestre i doktori. Ali prema trenutnoj situaciji, jer “sporazum” ne postoji, jer mi jajnike podjednako mogu odsjeci i na zapadnoj obali, moju ce operaciju ocigledno financirati moji jajnici osobno, da ne kazem licno, iz vlastitog dzepa, da ne kazem sopstvenog. Dakle, isto sam ih mogla cepnuti i u Americi i Zagrebu.

Zavod za zdravstveno moje zupanije po retardskim zakonima ove zemlje ne moze me uputiti ovdje gdje jesam.

Ovdje gdje jesam – jesam sama, svojom voljom, prakticki dala jaja da mi padnu za domovinu.

A domovina, burazeru, domovina je tamo gdje ti je dobro. I zato ne okreci se, gdje god si otisao. Ovdje gdje zivimo, nije stvar u bolnici, nego u umobolnici. Umobolnici duha.
Sumraku politike.
Porazu ljudskosti.

Jebem ga ko kaze da nema podjela u Mostaru, u BIH. Haj nek proba zguliti jaje na krivoj strani. To je lutrija u kojoj nema igrackice iznenadjenja.”

Primite najljepse pozdrave iz bolnice u Juznom logoru. Za sve vas koje jebe zemljopis da ne kazem geografija, bolnica u…

Gepostet von Martina Mlinarević Sopta am Dienstag, 22. Januar 2019

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime